Råd til boligforeninger ifm. altanprojekter
Ønsker jeres boligforening at få opsat altaner på ejendommen er der flere råd som er værd at notere sig. Det kan være fristende at kontakte et af de mange altanfirmaer som specialiserer sig i netop denne slags projekter og få en billig pris, men det kan hurtigt blive en kamp med et firma som udelukkende fokuserer på at tjene så meget som muligt for så lidt arbejde som muligt. Altanfirmaerne har nemlig sine egne standardløsninger og forbehold som kan ende med at beboere står tilbage med en lejlighed fuld af mangler, herunder tilpasningsarbejder i forbindelse med særlige eksisterende forhold.
Boligforeninger
Et altanprojekt kan være en mere kompliceret sag end forventet. Dette skyldes bl.a. foreningens beslutningstagen, kommunens myndighedsbehandling samt selve udførelsen af byggeriet. Derfor er det vigtigt at have et realistisk billede af tidsrammen for de tre faser.
Det kan blive en lang proces at få tilladelse at få tilladelse af bestyrelsen i din boligforening. Det kan være at der er flere beboere som ikke ønsker altaner eller måske ikke har råd, og selvom flertallet i foreningen ønsker at få startet et projekt kan der være stor uenighed om udseendet samt størrelse på altanerne.
Derfor anbefaler vi altid at få tilknyttet en arkitekt som kan komme med forslag til et projekt som gavner alle i ejendommen. Men inden da er det en god idé at undersøge hvad dine naboer i ejendommen føler på en generalforsamling eller ved at skrive rundt til samtlige beboere hvor du redegør for idéen og hvad det vil bidrage til foreningen.
Mere end et altanprojekt
Som rådgivere for boligforeninger anbefaler vi altid at lave en tilstandsrapport før der besluttes om et altanprojekt. Ved udførelsen af en tilstandsrapport får i lavet en gennemgang af ejendommens væsentligste bygningsdele, herunder bl.a. tag, loft hoved- og bitrapper, facader, vinduer og kælder.
Gennemgangen inkluderer en besigtigelse af ejendommen samt udarbejdelse af en kortfattet og overskuelig rapport. I rapporten beskrives, hvilke tiltag der bør gøres på ejendommen og renoveringsomkostningerne angives overslagsmæssigt. Med denne gennemgang af bygningen får bestyrelsen et kvalificeret grundlag til at vurdere de kommende års behov for vedligeholdelse. Som bestyrelse er det jo vigtigt at kunne kigge flere år frem i forbindelse med budgetlægningen. Det kan også vise sig at der er forhold i ejendommen som er nødvendige at få udbedret før en altanentreprise kan komme på tale.
Lovgivning
Det kan være anstrengende og uoverskueligt at sætte sig ind i samtlige regler og love når det handler om altaner. Retningslinjerne er mange og de ændres fortsat løbende og det er derfor fornuftigt at gøre brug af kvalificeret rådgivning som kan lette arbejdet med myndighedernes krav.
Brug en arkitekt
Er foreningen enige om ønsket af altaner bør i kontakte en arkitekt med erfaring inden for altanbyggesager. Arkitekten sørger for, at altanerne komplimenterer bygningen og rådgiver om placering, størrelser og individuelle ønsker til projektet. Derudover laver arkitekten ansøgningen om byggetilladelse ved indsendelse af bl.a. et detaljeret tegningsmateriale, beregninger og beskrivelser.
Når byggetilladelsen er udstedt skal projektet efterfølgende udsendes til flere bydende. På den måde sikrer vi foreningen at få det skarpeste pris blandt konkurrerende firmaer på samme grundlag og herefter foretager vi kontrahering blandt parterne. I projektet agerer vi som bygherrerådgiverne og vi holder styr på at det udførende firma overholder sine forpligtelser.
Hos Byens Tegnestue gør vi en dyd ud af at servicere boligforeninger når det drejer sig om udformningen af altanerne, det økonomiske aspekt i et projekt samt at styre byggeriet så i får det forventede resultat. Der er mange gode grunde til at anvende en rådgiver som giver tryghed for beboerne, både økonomisk og tidsmæssigt.
Byens Tegnestue har over 20 års erfaring med at udføre altanprojekter for boligforeninger. Vi fungerer som bygherrerådgiver eller som totalrådgiver hvor vi er tilknyttet projektet fra foreningens ønske om altaner til udarbejdelse af ansøgning til myndighedsbehandling og til den sidste aflevering i udførelsen. Vi deltager i bestyrelsesmøder og generalforsamlinger hvor vi gerne rådgiver om økonomi og præsenterer mulighederne for jeres ejendom.
Huskeliste til altanprojekter
- Få en afklaring af beboerne i foreningen. Deres ønsker samt forventninger til projektet.
- Evt. dialog med myndigheder. Det kan være svært at lave en aftale men det er en god ide at få afklaret hvorvidt kommunen føler at projektet er realistisk og i hvilket omfang.
- Brug en rådgivende arkitekt som kan tydeliggøre muligheder og begrænsninger. Hvem kan få altan og hvem kan ikke forvente at få altan.